Zdrowie

Czy rezygnacja z glutenu poprawi samopoczucie?

Istnieje zależność między odżywianiem a samopoczuciem. Jeśli samopoczucie jest złe, warto przyjrzeć się temu, co się je. Niekiedy będzie trzeba wyeliminować gluten.

Rezygnacja z glutenu może mieć jedynie pozytywne skutki zdrowotne. Uważać trzeba jednak, by rezygnując z produktów, które go zawierają, nie zubożyć diety o inne znajdujące się w nich składniki. Stosowanie diety bezglutenowej wymaga pewnej wiedzy o żywieniu. Jeśli gluten szkodzi, trzeba ją wdrożyć. Chodzi tak o samopoczucie, jak i o zdrowie.

Nietolerancja glutenu a samopoczucie

Jeśli organizm nie toleruje glutenu, to staje się on dla niego szkodliwym składnikiem. Szkody psychiczne to pogorszenie nastroju, apatia, nerwowość, depresja. Także negatywne skutki zdrowotne (katar, problemy skórne, bóle brzucha) negatywnie wpływają na nastrój. Jeśli wyeliminuje się z diety szkodzący składnik, to polepszy się samopoczucie. Do grupy osób, których dotyczy taka konieczność, należą osoby chorujące na celiakię oraz uczulone na gluten. Są też osoby nadwrażliwe na ten składnik. Jeśli wyłącza się z codziennej diety gluten, a samopoczucie się poprawia, to należy się do tego grona. Mając podejrzenia, że tu tkwi problem, można na pewien czas zrezygnować z pszennego czy razowego chleba i innych produktów z glutenem.

Dlaczego tak duża szkodliwość glutenu

Osób z celiakią jest bardzo mało. Natomiast tacy, którzy muszą unikać glutenu, to już zauważalna grupa. Na tyle jest to duży odsetek ludzi, że produkuje się specjalnie dla nich rozmaite produkty bezglutenowe. Pojawiają się one nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale nawet w zwykłych supermarketach. Każdemu szkodzi chemia dodawana do pieczywa. Jednak w przypadku nietolerancji glutenu szkodzi nawet najzdrowsze pieczywo, takie z ciemnej mąki i bez polepszaczy. Szkodliwość pieczywa dla tak dużej ilości osób to wynik modyfikacji zbóż. Nie przypominają już one tych, jakie znane były dawniej. Orkisz, czyli dawna odmiana pszenicy, może nie szkodzić osobom nadwrażliwym na gluten.

Jak odstawić gluten i czuć się dobrze

Rezygnując z pszenicy, żyta, jęczmienia oraz produktów mącznych z tych zbóż, trzeba uważać. Są one źródłem także cennych składników np. węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B. Trzeba zadbać, by nie zabrakło tego w pożywieniu. Warto spróbować pieczywa z mąk bezglutenowych oraz kaszy jaglanej i gryczanej. Ważnym składnikiem diety powinny być warzywa i owoce. Codzienne menu powinno opierać się na wartościowych, naturalnych produktach, ale jedynie takich bez glutenu.

Dieta bezglutenowa pozytywnie wpłynie na samopoczucie u tych wszystkich osób, których organizm nie toleruje tego składnika. Czasem można nie wiedzieć, że jest zależność gluten a samopoczucie. Można nie mieć ani alergii na gluten, ani celiakii, wtedy nawet się nie pomyśli o tym, że on szkodzi. Jest jednak jeszcze możliwość nadwrażliwości na gluten. Najlepiej poobserwować swoje zdrowie i samopoczucie, jakie ono jest po zjedzeniu czegoś z glutenem.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *