Porady

Sokowirówki wczoraj i dziś. Poznaj nowinki techniczne

Kiedyś w niemalże każdym domu była sokowirówka. Nasi dziadkowie i rodzice używali tego urządzenia najczęściej do przygotowywania soków z jabłek, marchewek czy też porzeczek. Teraz sokowirówki znów wracają do łask – tym razem w odnowionej i znacznie bardziej przyjaznej wersji.

rysunek-schematyczny-stara-sokowirowka

Sokowirówka to urządzenie, które pozwala na uzyskanie soku z owoców i warzyw poprzez ich ścieranie i odwirowanie – stąd też jej nazwa. Dawniej sokowirówki miały postać dużych i hałaśliwych plastikowych pudełek, często bardzo trudnych do utrzymania w czystości. Ich rozkładanie do mycia najczęściej było prawdziwą mordęgą, a wydajność pracy także pozostawiała wiele do życzenia. Dzisiaj, na szczęście, sprawy mają się już inaczej i na sklepowych półkach czekają urządzenia, z którymi przygotowywanie wyśmienitych soków nie jest już tak pokrętne.

niebieska-stara-sokowirowka

Co oferują nowoczesne sokowirówki?

Urządzenia, które można znaleźć obecnie w sprzedaży, charakteryzują się większą ergonomią, to znaczy zaprojektowano i wykonano je tak, że korzystanie z nich jest łatwiejsze. Rozłożenie sokowirówki i jej umycie nie stanowi już żadnego problemu, ponieważ można zrobić to w kilku ruchach, ponadto większość części można wrzucić do zmywarki. Dzięki poprawionej wydajności dają więcej soku i mogą poradzić sobie nawet z twardszymi produktami za sprawą wysokiej mocy. To powoduje, że przygotowywanie soków z sokowirówkami stało się znacznie prostsze. Wiele sokowirówek ma też dodatkowe akcesoria, na przykład wyciskarki do cytrusów, nakładki do robienia sosów, musów i przecierów.

rycisna-sokowirowka

Wyciskarka do soków zamiast sokowirówki

Chociaż są droższe, to jednak są też często kupowane – wyciskarki do soków znajdują coraz więcej nabywców, ponieważ dzięki nim soki z owoców i warzyw są bardziej wartościowe. Dlaczego tak jest? To wszystko za sprawą ich odmiennej konstrukcji. Wyciskarki wyposażone są w ślimak lub specjalne podwójne ślimaki, które naciskają na składniki i przeciskają je przez sitko, dzięki czemu sok jest bardziej treściwy, ponieważ zawiera także włókna roślinne i daje mniej resztek. Poza tym wyciskarki działają wolnoobrotowo, zachowują niską temperaturę, a tym samym owoce i warzywa nie tracą swoich cennych witamin, minerałów i enzymów. To warta uwagi alternatywa dla sokowirówek.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *