Porady

Jak zrobić zakwas z buraków? Poradnik krok po kroku

Kiszenie to jedna z najlepszych metod konserwacji jedzenia. Warto spróbować przyrządzić własny zakwas z buraków, który będzie świetnym remedium na rozmaite dolegliwości, oraz doda nam zdrowia, energii, zniweluje zmęczenie i wzmocni odporność. Buraki to bogate źródło wielu witamin, betalaniny, flawonoidów oraz karetonoidów. Jak zrobić zakwas buraczany w warunkach domowych, tak, aby móc codziennie go stosować? Dlaczego warto pić taki zakwas? Dowiedz się więcej.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków to świetny zastrzyk witamin, które są bardzo ważne dla naszego organizmu. Buraki posiadają witaminy z grupy B oraz witaminę A, PP, C, K i E. Zawierają także dużo żelaza, fosforu, magnezu oraz wapnia. Regularne picie tego specyfiku pozwoli Ci zachować organizm wolny od grzybicy, działa także przeciwwirusowo oraz antybakteryjne. Jakie jeszcze właściwości posiada?

– to świetne remedium na anemię, ma w sobie mnóstwo żelaza, pozwoli więc przywrócić organizmowi równowagę

– likwiduje toksyny z organizmu, wzmacniając pracę nerek i wątroby

– przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi

– reguluje pracę jelit

– jest pomocny w leczeniu białaczki oraz nowotworów

–  skutecznie pomaga w regulacji przemiany materii

Jak zrobić zakwas z buraków – szybki i prosty przepis

Do zrobienia zakwasu z buraków będziesz potrzebował: około 7 średniej wielkości buraków, 5 ząbków czosnku, liści laurowych, gorczycy, korzenia chrzanu, soli oraz przegotowanej wody. Przyda się także pojemnik albo słoik, który nie będzie wchodził w reakcję z kwasem oraz drewniana łyżka, która posłuży nam jako mieszadło.

Sposób przygotowania: Na początku ważne jest, aby naczynie wcześniej wyparzyć wrzątkiem. Następnie kroimy buraki oraz czosnek i przekładamy je do przygotowanego naczynia. Dodajemy gorczycę, liście laurowe, sól i korzeń chrzanu i wszystko zalewamy chłodną wodą z dodatkiem soli. Uśredniając, dobrze jest dodawać około 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Następnie przyszły zakwas buraczany mieszamy za pomocą łyżki, przykrywamy go ścierką, którą następnie przewiązujemy gumką tak, aby mocno się trzymała. Tak przygotowany wywar należy mieszać codziennie, przy czym trzeba usuwać biały osad, który będzie gromadził się na jego powierzchni. Średni czas robienia zakwasu trwa około tygodnia, po tym czasie jest on więc zdatny do spożycia.

Tak przygotowany zakwas doskonale sprawdzi się jako składnik barszczu, dodatkowo ukiszone podczas tego procesu buraki z powodzeniem możemy dodać do różnego rodzaju surówek i sałatek. Kiszone buraki doskonale komponują się z pietruszką, chrzanem, jabłkami oraz marchewką. Samego wywaru można natomiast użyć również do wykonania gulaszu, lub też bigosu z dodatkiem buraków. Sam zakwas z buraków warto stosować jako suplement diety i pić codziennie. Dostarczy on naszemu organizmowi witamin i zapewni nam odporność, energię oraz dobre samopoczucie. To także doskonałe remedium na piękny i zdrowy wygląd, które skutecznie przyczynia się także do poprawy jakości skóry.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *